Pyttis svenska pensionärsförening

Pyttis svenska pensionärsförening r.f.

               Sommarresan 4.7 2019  

   Vi startade kl. 9.00 från Pyttis ABC. Man hade väntat med spänning hur vädret skulle vara, ty det hade ösregnat dagen och natten före vår resedag. Vi hade tur, solen sken och det var + 15 grader, ett fint väder för ” den som resa vill” sa vi resenärer.

   24 stycken glada pensionärer besteg bussen, Tidstrands bekanta buss, med chauffören Kim, som vi haft på alla våra sommarresor. Vi plockade ännu i Broby upp några resenärer. Bussen startade mot Luumäki i Södra Karelen.

   Luumäki blev självständig kommun år 1642, har idag 4 747 invånare. Luumäki kommuncentrum är Taavetti (Davidsstad) som har byggts runt fästningen eller fästningskedjan på 1700- talet.

   Katarina II lät bygga fästningen för att skydda St. Petersburg(1773 – 1803) mot Svenska konungarikets anfall. Hon gav namnet Davidovskaja- Krepost= Davids fästning, denna byggdes i två skeden 1773 – 1781 och 1791 – 1796.

   Kommunen hade både ekonomisk nytta och fick arbetsplatser för innevånarna. Kommunen har en mycket krigisk historia. Bl.a. 17 st. minnesmärken från olika krigsperioder finns i Luumäki, från 1700 – talet till våra senaste krig 1939 – 1944. Bl. a. Finlands första offer från frihetskriget jägaren Niilo Rusanen har eget minnesmärke.

               Foto från nätet.  - Vårt första uppehåll var kyrkan. En gul vacker träkyrka i empir stil, ritad av arkitekt C.L. Engel. Byggnadsår 1843 – 1845 med 1 000 sittplatser, 24-stämmig orgel från år 1908 som gjordes elektrisk 1955. Altartavlan är målad Martta Helminen 1929. Kyrkan en ljus och stämningsfull korskyrka, som är målad i vitt, grått och guld. Man blev fylld av ro och frid då man promenerade runt kyrkan. Vi blev alla förtjusta i ett vitmålat träd nedanför predikostolen. I trädet var små änglar av pärlor upphängda med den döptes namn och födelsedag skrivet på en lapp.

   Efter en vandring på gravgården fortsatte vi. Följande mål var Kotkaniemi, president Per-Edvin Svinhufvud och Ellen Svinhufvuds hem, numera ett hemmuseum.

            Foto Silva Laakso, YLE, från nätet. - År 1908 köpte P.E. Svinhufvud Kotkaniemi gård av Alfred Thoméns arvingar. Huset är byggt 1898. Åren 2016 och 2017 renoverades huset och i slutet av år 2017 överlät staten Kotkaniemi åt museiverket mot hyra. Numera skötes gården av ”Kotkaniemi- säätiö” som ansvarar för allt som angår museet.

   Vi hade en svenskspråkig guide Maj- Britt Puranen. Hon berättade om museet, dess historia och presidentens familj. Besöket var trevligt och lärorikt. Vi fick höra om Finlands III – president på ett intressant och medryckande sätt. Före museibesöket besökte vi ”Café Ellen” i samma hus. Gott kaffe/te med god viniljebulla och visst kunde flera av oss inte motstå frestelsen att smaka på kaka eller bakelse a la Ellen. Vi hade även tid att vandra omkring i trädgården och gå ner till stranden av Kivijärvi.

   Nu började hungern göra sig påmind och vi körde till centrum alltså Taavetti(Davidstad). Matstället hette ”Café Bank”. Restaurangen var en före detta bank, osuuspankki – andelsbanken, berättade ägaren. Maten var god och riklig och vi lät oss väl smaka. Jag tror att de flesta var nöjda med lunchen.

               Foto Solveig Rosenblad. - Vår sista etapp under resan var Vaalimaa; visst skulle vi besöka ”Zsar outlet” som man fått läsa om och se reklamer för i tidningarna. Genom vackra skogar och ängar körde vi till Vaalimaa. Visst såg det pampigt ut!!! En timme hade vi på oss för att bekanta oss med butikerna. En och annan kom nog bärande på kassar till bussen och såg nöjda ut. Kulisser ja, man kom att tänka på Potemkinkulisser, som man läste om på historielektionerna i skolan.

   Nu styrde vi kosan hemåt. Hoppas att alla var nöjda med resan. Men visst var det skönt att vara hemma igen i vårt Pyttis!

   Nedskrivet av ordförande Pia-Marita Roimola