Pyttis svenska pensionärsförening

                       Januarimötet den 16.1 2014

 

 Nu hade vintern kommit. Det var snålblåst och minus 15 grader. 20 tappra medlemmar hade modigt trotsat kung Bores stränga grepp. Vi värmde först struparna genom att sjunga Pensionärsvisan. Ordförande Pia Maritas omdöme: Ovanligt bra! Det värmde! Sedan tog vi plats för att ta del av notfiske av strömming. Kalle Backman hade tagit med sig en DVD som visade hur notfisket gick till år 1966 i Flakanäs på Mogenpört. Det var ett TV-program gjort av Öivind Nyqvist. I programmet berättade Kalle Backmans far Henrik Backman om, hur två båtlag satte ut och sedan rodde in noten. Rekordfångsten var 1260 kg strömming, men en vanlig fångst var ofta ca 800 kg. På 1970-talet minskade strömmingsfångsterna och snart dog notfisket också ut. Det var ett mycket intressant och välgjort reportage.

Det inbjudande kaffebordet intog nu huvudrollen. Stort tack till de duktiga värdinnorna. Ragnar Öst frågade om någon hade förundrat sig över datorns möjligheter eller funktion? Nej ingen! Sedvanliga mötesförhandlingar tog vid där bl. a. sekreterare Seija Mäkelä läste upp protokollet från julmiddagen i december. Något litet fanns att lägga till men protokollet var i övrigt bra. Lotteriet började med att ge vinsterna till damerna runt det runda fönsterbordet men sedan spreds det vinster åt alla håll. Ju mer vi är tillsammans, tonade ut,varefter  mötet var slut. Ut i den bitande kölden. Konstig vinter när det har kommit så lite snö!

               

          Februarimötet den 20.2 2014

 

   Den konstiga vintern fortsatte med mycket lite snö och bara någon minusgrad. Trots pågående vinterolympiad var vi 20 medlemmar som möttes av välkomnande kaffebord. Ordförarande Pia Marita hälsade oss välkomna med tankeord som anslöt sig till Alla hjärtans dag. Allsången "Morgonen ljusnar" fick beröm och så stod kaffebordet i tur med smörgåsar, bullar och tårta. Ett stort tack till dagens värdinnor! När det var dags för Irma Roitto att presentera Pyttis kommuns äldreboende och matservice var tyvärr undertecknad tvungen att bryta upp för viktiga ärenden som inte kunde vänta.

 

               Marsmötet, årsmöte 20.3 2014

 

   24 medlemmar samlades till årsmöte i  vackert vinterväder. Sångboken kom i flitig användning och sedan kaffe med tårta. Förhandlingarna kunde sedan börja. Snabbt behandlades de stadgeenliga ärendena. Medlemsavgiften på 20 €/person kvarstår. Priset för 'kaffe + 3 lotter' höjdes dramatiskt med 33 % utan några protester. Det tidigare priset på 3 € höjdes till 4 €. Kassören Birgit Ståhl berättade om ett litet underskott för år 2013 men detta gav inte anledning till något krismöte.Föreningens sommarresa diskuterades. Förra året styrdes kosan mot Heinävesi och Varkaus. I år kunde en kortare resa vara aktuell. Verla kanske eller Rönnäs? Styrelsen fick i uppdrag att utarbeta planer för resan.  - Utedagen i maj hålls i Moborg.

Lotteriets dragning stod nu i tur. En liten folkvandring med sikte på det runda hörn- bordet uppkom. Lyckogudinnan hade även denna gång ett gott öga till detta hörnbord. Men också blick för rättvisa: Vinsterna kom "stamgästerna" till del medan de som passat på med en sen flyttning blev utan!

Sedan gick sista visan och det blev dags för vinterrock och varm mössa innan näsan stacks ut i det kyliga men soliga vädret.

                Aprilmötet 24.4 2014

 

   Solen strålade genom fönstren, då vi 25 medlemmar starkt stämde upp med ”I sommarens soliga dagar”. Sedan följde ordförandens visdomsord på vägen följt av sedvanliga mötesförhandlingar. Styrelsen har konstituerat sig den 4.4. Nu är Seija Mäkelä informatör och Ragnar Öst sekreterare. Föreningens bank byts från Andelsbanken i Broby, som slutar sista maj, till Andelsbanken i Lovisa. Birgit Ståhl sköter detta.  Ragnar Öst delade ut ett infoblad med statistik över besöken på föreningens hemsida. Där fanns också hemsidans adress.

Den 17.5 är föreningen bjuden till Isnäs pensionärsförenings fest i Solbacka. Anmälan till Stig Kurki tel. 040 523 3565 före den 2.5.

Med lättnadens suck konstaterades att Pyttis församling, trots elaka rykten, ändå kvarstår som en tvåspråkig församling. Sedan var det dags för en klurig frågesport som ordföranden och informatören ledde med glans. De tre bordens tävlande fick gnugga geniknölarna på frågor om färgerna i Islands flagga och på brevlådorna i Danmark, Norge och Finland samt huvudstäderna i Vitryssland, Lettland och Litauen. Som socker på botten fick vi av Ragnar Backström lära oss, att på danska heter skottkärra trillebør. Eftersom alla bord var duktiga delades segern. Fortsättning följer på septembermötet!

Kaffebordets läckerheter avnjöts; stort tack till värdinnorna! Lotterivinsterna fördelades denna gång rättvist mellan borden.  Sångerna  ”Den glade vandraren”, ”Fjäriln vingad syns på Haga” och ”Ju mer vi är tillsammans” klingade och ordförande berömde! Många glada vandrare sökte sig sedan ut i vårsolen efter en trevlig samvaro.

   

              Majmötet 22.5 2014

 

   Ordförande Pia Marita Roimola hälsade välkommen till föreningens friluftsdag i Moborg på Mogenpört. 27 medlemmar var på plats och vädret strålande varmt och soligt. ”Morgonvisa” sjöngs och sedan gick vi granngårds till Gamla Hinkaböle. Det är fråga om en på 1800- talet anlagd kvarn med intill liggande frälseboställe från 1700-talet. Mogenpörts Bya- förening har rustat upp bostället och trollat fram föremål som ger en uppfattning om utrustningen i ett hem på ”den gamla goda tiden”. Många minnen och erfarenheter berättades av Maj-Britt och Tancred Johansson. Äppelträden utanför stod i fager blomning. Efter denna husesyn styrdes stegen tillbaka till Moborgs gårdsplan. Där väntade en naturstig. Där skulle fåglar och blommor artbestämmas. Plötsligt slog hungern till! Men ingen panik; inne i Moborg var långborden färdiga och en härlig ärtsoppa framtrollad. Kaffetåren stod sedan i tur. Varmt tack till de duktiga värdarna och värdinnorna! 

Naturstigens svar granskades: det mumlades: Kanske var det svarsblanketten? Eller var inte den gula blomman blå? Efter en stund nåddes ändå en förhandlingslösning och alla blev nöjda.

Ragnar Öst läste upp aprilmötets protokoll som godkändes. Ragnar Öst undrade om föreningens hemsida skulle meddela om kommunens olika svensk- och tvåspråkiga föreningar? Efter diskussion enades man om att detta borde undersökas och att det nog kan vara en god idé.

Föreningens sommarresa presenterades i detalj. Bussen startar från ABC i Pyttis torsdagen den 3 juli kl. 8.30. Resan går via Pernå kyrka som har guidad visning och sedan följer kaffe. Färden fortsätter till Rönnäs Skärgårdsmuseum. Lunchen intas på Pukaron Paroni i Lappträsk. Kostnaden för hela resan är ca 35 €. Anmälan före midsommar till Pia Marita Roimola.

Lotteriet hade många vinster och Birgit Ståhl såg till att rättvisa skipades.

”Den blomstertid nu kommer” lät riktigt bra. Likaså ”Nu går sista visan”. Sedan skildes vi glada åt för att vandra ut i sommaren…

 

 

 

              Sommarresan 3.7 2014

 

  Välj med ett klick i kolumnen till vänster

 

               Septembermötet 18.9 2014

 

  I strålande solsken samlades vi, 22 personer, till höstens första föreningsmöte. Ordförande Pia Marita Roimola hälsade välkommen med kloka ord och lärorika berättelser. T.ex. blev en pojke en gång ertappad då han klättrade i ett äppelträd som dignade av frukter. Ägaren dök upp och frågade barskt: ”Jaha, unge man, vad håller du nu på med egentligen?” Varpå pojken svarade:” Jag såg att det här äpplet hade ramlat ner, så jag tänkte nu sätta tillbaka det igen”.

  Applåder för Irma Roitto som på Skärgårdsmarknaden i Lököre i augusti utsetts till Saariston Sirkka, en hederstitel. Irma var nöjd men ville ändå väcka förslaget att titeln också kunde vara på svenska. Efter diskussion vann namnförslaget Skärgårdens Maja.

Kaffebordet visade sig nu oemotståndligt. Vårt tack går till de duktiga värdinnorna.

Ragnar Öst läste upp protokollet för majmånadens möte och ordförande Pia Maria Roimola läste upp protokollet för föreningens sommarresa.

 

  Ordförande hade bläddrat i papprena och hittat anteckningar från septembermötet för 10 år sedan, den 16.9 2004. Då hade man haft en frågesport om byarna i Pyttis. Nu upprepades samma frågor men svaren var ibland annorlunda eftersom det byggts och grejats en hel del under de år som gått. Bord 2 vann klart.

Efter lotteridragning och allsång bröt vi upp. Nästa möte sedvanligt den tredje torsdagen i månaden alltså torsdagen den 16.10 klockan 10.

 

                Oktobermötet 16.10 2014

 

  Med ”Plocka vill jag skogsviol” inleddes vår stund tillsammans. Utanför hade kylan påmint om att nu är det snart vinterns tur.  Ordförande Pia Marita Roimola hälsade 22 medlemmar varmt välkomna. Kaffe- och te värmde med gott kaffebröd. Julen står för dörren och därmed också den efterlängtade julmiddagen onsdagen den 10 december kl 11. Problemet är ofta att ögat vill, men magen har utrymmesbrist. Därför måste frågan om julgröt eller julkaka avgöras. Förespråkare fanns för dem båda, jultraditioner ändras inte i första taget! Majoritetsbeslutet blev att i år blir det julgröt utan julkaka. Priset ca 25 € och anmälningslistan gick runt. Som prydnader medtas julkort som har motiven tomtar och julgubbar. Man kan anmäla sig ännu på novembermötet men förhandsanmälan till julmiddagen behövs.

  Dagens programpunkt var att Ragnar Backström berättade om ”Importerade och exporterade ord”.  Låneord är vanliga från svenskan (drag under galo- scherna), ryska (borstsoppa) och tyskan( ont krut förgås inte, som har sin förklaring i att ordet un- kraut inte har med krut att göra utan betyder ogräs). På exportsidan finns från finskan( sauna, sisu och rapakivi). Rapakivi har ett svenskt namn, smulsten, men det används inte så ofta,

  Anförandet följdes av varma applåder och inspirerad diskussion. 

  I lotteriet gick först alla vinster till det runda bordet. Sedan började ändå vinsterna hitta till de andra borden.

Efter att ”Ju mer vi är tillsammans” klingat ut, var det dags att bylta på sig för att klara sig hemåt i minusgrader.

        

              Novembermötet 20.11 2014 

 

    I några minusgrader och kylig snålblåst samlades 23 medlemmar kring kaffeborden. I november firas alla som haft födelsedagar under året. En stupakaka eller fyllkaka eller gräddtårta, kärt barn har många namn, tronade praktfull och smakade minsann!

   Efter hälsningsord och visdomsord av ordförande Pia Marita Roimola, läste Seija Mäkelä en lång dikt. Dikten lärde oss vilka krav en flicka absolut bör ställa på den gosse som hon kan tänka sig att gifta sig med. Kravlistan var lång!

    Birgit Ståhl berättade om distriktets kyrkogång i Pernå kyrka. Det hade varit en mycket fin upplevelse.

    Ragnar Öst läste upp protokollen från september - och oktobermötena, som också godkändes. En inbjudan har inkommit att föreningen är välkommen att deltaga i Kotkanejdens Pensionärers firande av föreningens 5 års- födelsedag den 13 januari 2015. Dessutom diskuterades Pangsångfesten 7-8 februari i Esbo.

  

   Dags att ta fram skolminnen och bilder: Alla mindes namnet på sin första lärare. Skolminnena var ljusa. Det var trevligt att gå i skola! Skolvägen kunde vara lång men på skidor gick det undan. För flickorna var det självklart att man var klädd i kjol också då man åkte skidor!

Dags för lotteriet: nu blev hörnbordet nästan utan vinster. Tur och otur brukar som bekant jämna ut sig i längden!

”Vinden drar” lät kraftfull även om textvarianter förekom: Var det sjömansgossens lilla vän som skulle få tyger eller sjömansgossen själv som skulle få dricka? Stor konst kan tolkas på flera sätt!

Efter ”Ju mer vi är tillsammans” var det dags att dra på sig vinterkläderna och blåsa iväg hemåt.

 

               Decembermötet 10.12 2014

    22 medlemmar hängde av sig regnkläderna och strax hördes glada samtal medan de insamlade julkorten på väggarna och småtomtarna på bordet skapade en fin  stämning av jul.

   Skönt var att direkt mötas av Lucia med extra stort följe från Svartbäckskolan. Till ackompanjemang av piano, gitarr, trianglar och andra instrument klingade sången strålande. Sankta Lucia, ljusklara fägring… Efter tacksamma applåder och stilig utmarsch hämtade skolföreståndare Bengt Kullberg in alla artister igen. Vi fick veta deras namn och hembyar. Birgit Ståhl passade på att som tack ge dem var sin påse med godis. Välkomna tillbaka nästa år igen!

   Seija Mäkelä läste julevangeliet.  Köket signalerade att det var dags att hämta läckerheterna från julbordet. Och vi lät oss väl smaka av skinka, lådor, sill och mycket annat. Mandeln hittades i gröten. Kaffe med jultårta avslutade detta perfekta julbord.  Tusen tack duktiga värdinnor!

   Ordförande kortade dagen till ära ned mötesärendena. En diskussion ändå om den stiliga inbjudan till femårskalas som Kotkanejdens pensionärer postat hem till våra medlemmar. Det beslöts att det är opraktiskt att åka i gemensam buss. Var och en (eller tillsammans) gör resan till Kotka men .kom bara ihåg att anmäla senast den 5 januari till Solveig Koskinen.

Lotteriet bjöd på strålande vinster. Huvudvinsten, en korg med allt möjligt ätbart, kneps av en glad Max Knapas. Denna gång fördelades vinsterna rättvist mellan borden.