Pyttis svenska pensionärsförening

                 Sommarresan 3.7 2014  

  Deltagare: 23 st. + Max

 

  Vi startade klockan 8.30 vid ABC i Pyttis kby. Vädret gynnade oss; det var  +13 grader, halvmulet och inte gassande solsken. Det var ett bra väder för den som resa vill, brukar man säga.

 

  Reserutten var Pernå – Illby – Lappträsk – Elimäki  - Pyttis.

I Pernå kby besökte vi Pernå kyrka och guidades av kyrkans vaktmästare. Kyrkan var vacker och allt andades lugn och ro i ärorik historia. Efter guidningen fick vi tillfälle att vandra runt i kyrkan. Jag tror att de gamla kistorna i vapenhuset intresserade oss alla. Personligen var jag begeistrad av den jättestora (och tunga) trädörren till vapenhuset.

  Glasmålningen av Lennart Segerstråle var vacker. Man kan se hur kyrkans beskyddare ärkeängeln Mikael håller i kyrkan avbildad under hans högra arm. En vacker kyrka som Pernåborna äger!

 

  Alldeles i närheten av kyrkan ligger en gul gammal gård, där Kaj o Irmeli Wennerqvist har inrett ett litet hemtrevligt kafé. Här njöt vi av kaffe, te och nybakade wienerbröd.

  Det var ett trevligt litet kafé som det lönar sig att besöka.

 

  Inge Löök, hon som ritar de härliga gummorna, bor även vid kyrkan. Hennes kort fanns till salu på kaféet, de hade god åtgång. De flesta av oss ville köpa av dessa härliga, humoristiska kort.

Trädgården besöktes också.

  Nu styrde bussen mot Rönnäs och Skärgårdsmuseet. Här tog guiden Maj-Britt Bergström och lotsade oss omkring i museet, om vilket hon berättade intressant om allt vi fick se.Vi fick veta om fiske, säljakt, båtbygge m.m. Besöket var lärorikt , man kom att tänka efter hur tiderna förändrats, hur fiskarna minsann inte med lätthet ”drog upp fisken ur havet”, detta sagt inom situations-tecken!

  Följande etapp var Illby, OY Noark ab, inhyst i Illby gamla snickeri. Detta ägs av Samaria, så allt arbete går till allmännyttiga ändamål.  Guiden berättade vidare för oss om den miniatyrmodellernas värld som fanns att beskåda. En fascinerande värld med städer, kyrkor, Noaks ark och en järnväg som körde mellan bl.a. Helsingfors, Tammerfors och flere andra orter. Ute på gården fanns en litet större järnväg som gick via Lovisa och Borgå.

  Det fanns även en liten butik där det fanns olika gåvoartiklar och handarbeten utförda av ungdomar med sociala svårigheter i sitt liv.

 

  Klockan var över 1 (13.15) och vi började alla (tom jag) känna oss hungriga, nu skulle nog maten smaka och bussen styrde mot Lappträsk och Pukaron Parooni  i Pockar. Vi hade reserverade bord så vi satt alla i närheten av varandra. Vid salladsbordet fick var och en förse sig, men varmrätten fick vi serverad till bordet. Varmrätten var Pukaron leike med mos och grönsaker. Kaffe eller te till efterrätt, Max fick en glasspinne.

  Efter maten besökte de flesta av oss affären som var inrymd  i samma byggnad. De flesta av oss bar nog på kassar med inköp.

 

  Nu styrde vi kosan mot Elimäki och där Mustila arboretum. men ingen rundvandring denna gång. Plantförsäljningen och vinbutiken  blev välbesökta  och det var ett passligt sista uppehåll på resan.

Sedan styrdes resan hemåt mot Pyttis. Det blev en lång nedförbacke från Elimäki till kusten och Pyttis kby.

 

  Så var sommarresan för i år upplevd och hoppeligen var alla nöjda och glada.

       Pia Marita Roimola, ordf. och sekr. under resan