Pyttis svenska pensionärsförening

                   Januarimötet den 17.1 2013
Trots vinterväder med  - 12 grader och gott om snö, hade 22 medlemmar kommit till mötet. Kaffet med gott tillbehör värmde skönt! Irma Roittos anförande om nyorden 2012 i rikssvenskan var intressant och fick oss på gott humör. Som avslut- ning sedvanligt lotteri. Vid vilket av borden satt stor- vinnarna? Denna gång var ordföranden inte helt nöjd med allsången. Hemläxa!

 

                       Februarimötet den 21.2 2013
19 medlemmar hade vågat trotsa den stränga vintern. Eftersom influensa drabbat ordföranden och när viceordföranden var på resa, blev det Seija Mäkelä som som med glans skötte ordförandeskapet. Det låg spänning i luften då allsången "Morgonen ljusnar" stämdes upp. Hade medlemmarna gjort sin hemläxa från januarimötet? Nej gott folk, igen finns det att bättra på!

?Kalle Backman visade denna underliga apparat.  Det är fråga om en tobaks- skärare tillverkad år 1942. Vid den tiden var tobaks- odling vid hemmaknuten vanlig. Ragnar Backström berättade sedan om Den Kejserliga Fiskestugan vid Langinkoski. Det är en verklig historisk pärla! Ragnar berättade att kejsaren Aleksander III och kejsarinnan Maria Fedorovna storligen njöt av lugnt familjeliv i kejsarstugans trygga och vackra miljö. Kejsaren och kejsarinnan hade med båt också hunnit besöka Pyttis. Dags för dragningen på lotteriet! Ett stort tack till värdinnorna för den alltid lika välsmakande kaffetåren med läckert tillbehör.  

               
                           Årsmötet den 21.3 2013
Årsmötet ägde rum då vintern fortsatte med sitt grepp. - 5 grader och sol men den starka vinden bet i kinderna. 23 med- lemmar njöt av kaffe/te med bröd och heim- bakad tårta. Förhandlingarna hade lösenordet: Återval. Medlemsavgiften på 20 € per år och kaffe+ lotteriavgiften på 3 € per möte gäller också detta år. Irma Roitto läste på dialekt en intressant berättelse om en teaterresa till Ekenäs. Lotterivinsterna delades ut och ordförande Pia Marita Roimola kunde äntligen konstatera: "Ja, men nu lät sången om inte bra så i alla fall bättre." Och mötesdeltagarna sken som solen utanför!
                             

                         Aprilmötet den 18.4 2013
24 medlemmar lät sig väl smaka av allt det rika som kaffebordet erbjöd. Kalle Backman frågade sedan hur man kan skilja på de två trästycken som tillsammans bildar en kloss. Pinsam tystnad. Sedan avslöjade Kalle att det handlar om att det ena stycket är från ett äppelträd och det andra från en björk. Klossen skulle man värma och kyla på något sätt för att få bitarna att lossna från varandra. Vi tror det gärna.

? Irma Roitto klargjorde vad som krävs då en bouppteckning uppgörs. Man har tre månader på sig efter dödsfallet och det gäller att vara noggrann för annars kan det bli gräl mellan arvingarna. Skatteverket kan också ilskna till. Detta låter allvarligt men Irma lyckades få in mycket information på ett underhållande sätt. Tacksamma applåder! Lyckans gudinna fördelade lotterivinsterna så att alla blev nöjda. Allsången med "Vinden drar" i spetsen fick beröm. Ordförande kommenterade faktiskt inte alls sången denna gång. Detta måste tolkas: Sången ljöd perfekt! Glada bröt vi upp. I luften är det nu  äntligen vår!
 

                                Majmötet den 21.5 2013
Utedag i strålande solaskinsväder med 22 medlemmar: Vi samlades i Tuskas hos Karl och Inge Backman med början i deras gårdsmuseum. Vi fick se hur olika redskap ändrats under historiens gång. Där finns verktyg, maskiner, båtmotorer, köks- utrustning och mycket annat.

Sedan gick vi granngårds till Rolf och Seija Mäkeläs. Historiens vingslag förde oss nu vidare, då vi fick bekanta oss med  komplett- terande föremål från gångna tider.
Dags nu att smälta alla intryck. Det gick utmärkt tillsammans med härliga nyrökta abborrar! Pia Marita Roimolas naturstig följde med kvistiga frågor. En liten huggorm kilade sig fram som naturens egen lilla kontrollant. När den insett att frågorna var bra, beslöt den att snabbt försvinna undan i gräset.
Vid genomgången av naturstigens svar rättade var och en sig själv. Det gällde att säga till om man hade något fel. Ingen sa till. Otroligt bra resultat, konstaterade ordförande en aning förvånad men glad. Alla smusslade sedan snabbt undan sina svarslappar i papperskorgen  för nu väntade kaffet med sockerkakorna. En härlig och lärorik utedag hade fått sin värdiga avslutning.
 

                           Föreningens sommarresa
   Föreningens sommarresa den 3 juli gick denna gång via Varkaus till Nya Valamo kloster i Heinävesi. Varkaus bjöd på svensk guidning i museet för mekanisk musik samt lunch i stadens centrum. Klockan 14 började en på svenska guidad rundtur i Nya Valamos kloster. Mycket finns minsann att  uppleva där bland annat ikoner, såsom den undergörande Gudsmoderns av Konevits ikon. I klostrets kulturcentrum sågs även en DVD-film med kommentarer på svenska. En lyckad resa som hade föreningens orförande Pia Marita Roimola som reseledare och Irma Roitto som arrangör.
                                

                        Septembermötet 19.9.2013
   Alla konstaterade att sommaren varit mycket vacker men idag kom ändå hösten med mulet och regn. 21 medlemmar sjöng för sommarens jämna födelsedagsfirare. Sedan lät vi oss väl smaka av kaffebordets frestelser, där en läcker födelsedagstårta krönte verket.
Birgit Ståhl berättade om sitt norska fynd. På toapappret hittades filosofiska aforismer om livet, vänskapen och kärleken. Man undrar nog om det inte kan bli kö utanför avträdets dörr då ivern att läsa tar över? Av Birgit Ståhl fick vi också en snabb inblick i penning-tvättens teknik tillämpad på en 5 marks sedel.

Ragnar Öst pekade på en artikel i God tid om SeniorSurf-dagen den 8.10. Det beslöts att styrelsen tar upp frågan om seniorer och datorer. Fru Fortuna var denna gång på gott humör då lotterivinsterna fördelades: den som vann en gång vann ofta en gång till!  Allt var nästan bara frid och fröjd men ack den allsången, den allsången, suckade ordföranden. Uppryckning beordrad till oktobermötet! Då ska vi också minnas vår skoltid om möjligt med bilder. De medlemmar som har lärarbakgrund, åtminstone tre, bär härvid ett särskilt ansvar.
 

                            Oktobermötet 24.10. 2013
   Nu var det höst med blåst och regntunga skyar. 25 lemmar samlade sig kring kaffebordets läckerheter efter att först ha sjungit "Vinden drar". Bland andra berättade Max Knapas om distriktets möte i Träskända den 23.10. Det var idel lovord! Sedan grävdes det ur väskor och inner- fickor fram skolfoton från tidiga år. Medlemmarna kunde konstatera att skolfoton är intressanta. Tänk bara på klädsel, frisyrer med mera; genom fotona blir historien levande. Flickornas förkläden väckte diskussioner. Ett visst vemod också över de som inte längre vandrar med oss. Sedan var det lärarnas tur: Seija Mäkelä, Ragnar Backström och Ragnar Öst berättade minnen och ett bestämt intryck blev att här finns mer att lyfta fram från gömmorna, för att inte tala om övriga medlemmars skolupplevelser! Novembermötet fortsätter därför på temat skolminnen.
Pia Marita Roimola och Seija Mäkelä skötte de sedvanliga mötesförhandlingarna galant. Lotteriet var generöst; man såg många mysa över dubbla vinster. Två lotter som gav två vinster måste betyda, att fru Fortuna var på sitt bästa humör! Frågan om seniorer och datorer fortsätter så att Ragnar Öst kallades till föreningens styrelsemöte hemma hos Birgit och Ove Ståhl den 13.11.
Avslut skedde med att ordförande Pia Marita påminde medlemmarna om att tala svenska t.ex. på apoteket, där övning i svenska är välkommen. En sång; sedan var det dags att sätta på sig höstkläderna och söka sig hemåt i det gråmulna höstvädret.
 

                         Novembermötet 21.11 2013
 

27 medlemmar hade modigt trotsat regn och rusk. Skolfoton cirkulerade runt samtidigt som kaffe med smörgåsar, kaffebröd och en läcker gräddtårta avnjöts. Tack till värdinnorna! Mötesförhandlingar följde med sekreterare Seijas upplästa och godkända protokoll från tidigare möten samt ordförande Pia Maritas kloka visdomsord. Ragnar Öst förde fram en hälsning från Kotkanejdens Pensionärer. Skulle en gemensam dator för föreningarnas medlemmar vara en bra idé? Frågan får ännu mogna till sig. Ragnar Öst informerade om vad det betyder att bankernas direktdebitering upphör strax efter årsskiftet. En utmärkt presentation av detta ges i God Tid nr 7.
?Nu var det dags för skolminnena att blomma ut. Denna gång fick vi höra minnen från många olika skolor, också ett krigsbarns minnen från skolan i Sverige. Svartbäck hade förr ett gemensamt skolhus för den svenska och finska folkskolan. Huset var gemensamt men dess ena halva hyste den svenska skolan och den andra halvan den finska. Rasterna inföll vid olika tider. I luften kände vi historiens vingeslag; rosenskimrande minnen av lärare och klasskamrater. Minnena bubblade fram och till dem återkommer vi gärna under framtida möten.
"Strålande ungdom" tonade ut och deltagarnas sång berömdes. Sedan blev det ändå dags att dra på på sig regnkläderna och söka sig hemåt i regnrusket.

 


   

                                  Julmiddagen 11.12 2013

 

33 medlemmar trotsade modigt det ytterst hala väglaget för det är faktiskt så, att föreningens julmiddag händer bara en gång per år. Från Svartbäckskolan kom Lucia med följe under lärare Bengt Kullbergs säkra ledning. Stjärngossar, spelmän, tärnor och Lucia sjöng, spelade och deklamerade; mycket vackert. Man riktigt kunde känna att julen börjar nu. Varma och tacksamma applåder samt saft med pepparkakor och även lite godis plus ett löfte om att Lucia också nästa år kommer på besök. Julevangeliet upplästes av Seijä Mäkelä. Fyra sångarbröder, återstoden av Kotka manskör, sjöng om bland annat hav och frihet. På publikens begäran fick vi också som extranummer den efterlängtade "Kristallen den fina". Varma applåder. På vägen till det dignande julbordet kunde man därefter passa på att köpa lotter. Underbart gott smakade sedan julbordets alla läckerheter. Nu förstod vi alla att julen verkligen har börjat! Trots Pia Marias varningar om att tänka först så att man inte blir övermätt, vann nog ändå principen om att matens njutning kommer först. Vem kan motstå sådan läckerheter som vi bjöds på?
Lotteriet hade tre fina överfyllda korgar som huvudvinster. Fru Fortuna bestämde denna gång att damerna vid det runda fönsterbordet var i tur att vinna. Den avslutande allsången lyckades bra med bland annat "Giv mig ej glans...". - God Jul, God Jul, God Jul och Gott Nytt År hördes sedan överallt medan vi skildes åt efter att ha fått uppleva en perfekt början på julfirandet.