Pyttis svenska pensionärsförening

 

                    Pensionärsresan den 4.7 2018

   Vi var 26 st. som kl. 9 samlades på ABC i Pyttis Kyrkoby. Vädret hade ej varit det bästa hittills så nog var vi litet spända på dagens väder. Vi hade tur , det var molnigt men med solen strålande mellan de gråvita molnen. Bussen var Tidstrands och chauffören Kim, som vi har haft på flera av våra sommarresor. Allting var alltså ”klappat och klart” för start.

   Resan denna sommar gick till huvudstadstrakten; Helsingfors, Esbo och Vanda. Då vi denna gång startade kl. 9.00 så hade vi inte hunnit med morgonkaffet hemma, trodde jag.

Första besöket gällde Fazerila i Vanda, där vi skulle vara kl. 11.00. Vi hade gott om tid och den gode Kim(vår chaufför) föreslog att vi kan ta en avstickare till ”Navetta”, ett ställe med kafé, bageri och med inredningsartiklar till salu. Döm om min förvåning då alla accepterade detta med ”en kopp kaffe”. Bussen tömdes och största delen begav sej på en kopp kaffe med dopp. Det var nog ett trevligt avbrott i resan, ty att resa längs motorvägen är visserligen snabbt men enformigt. Vid 11-tiden var vi på Fazerila i Vanda och traskade in i huset, en rund byggnad med en trädgård, rund i mitten, med exotiska växter.

  

   Vid utgången från trädgården fanns ett stort mignonägg och en påskhare, de var gjorda av äggskal precis lika äkta som skalen kring mignon ägg och bestod av 9 330 st. ägg! Vi fick höra om den struktur och precision som mignonäggen tillverkades med. En film om Fazers tillblivelse var intressant. - Sedan vandrade vidare, nu kom vi till ett stort rum med massor av godis, där fanns av all den godis som vi kan köpa från butikerna. Vi var förstummade! Här fick man äta så mycket godis man kunde och orkade. Med sej fick man ändå inte ta ; det var kameror överallt i rummet. - Guiden som förde oss runt i byggnaden var bra och berättade intressant om Fazer.

   Efter detta  blev detta ”grupplunch” för vår grupp. Guiden lämnade oss för nya guidningar. Lunchen var smaklig, den var uppdukad på ett långt bord(disk). Vi tog för oss och sökte plats vid långborden. Lunchen bestod av två olika sallader, köttbullar, spagetti, tomatsås och frukt. Det smakade bra; jag tror att alla blev nöjda och mätta. Till sist besökte vi butiken med sina frestelser; jag tror att vi alla köpte godis. - Då vi betalat våra uppköp, fick var och en en vit kasse innehållande Fazers produkter. En trevlig överraskning!

    Nu  styrde vi kosan mot Helsingfors för en sight-seeing(rundtur) på ung. en timme. Vi tog ombord vår guide Biggi Korhonen, en ordentligt påläst guide, som hade planerat rundturen på det bästa och intressantaste sätt man kunde tänka sig. Vi körde genom de olika stadsdelarna i stan och fick höra intressant om de olika århundradenas byggnader, byggnadsstilar och händelser. En gång gjorde vi ett uppehåll och det var vid Sibeliusmonumentet. Det är ett "måste" sade guiden! Snart var vi igen vid storkyrkan och guiden avtackades med en vacker kasse som innehöll kaffe, förfriskningar, choklad och en somrig tygkasse. Tack ännu en gång för den fina sightseeingen.

   Nu styrde vi mot Esbo stad, där vi skall besöka Överby Trädgårdsskola. Överby skola består av ett sju hektar stort område, detta har förut hört till gården Margreten berg och parken heter idag Margretan puisto. Här utbildas trädgårdsmästare och arbetare och ordnas olika kurser för utomstående. I parken kan man bekanta sej med trädgårds- och parkplanteringar.En trädgårds-affär och en inköpsaffär besiktigades och på café Marieberg  hade vi en kaffe/te – paus med läckra smörgåsar.

  Då vi samlades vid bussen för avfärd, hade flera av oss kassar med växter till sin egen gård. Det var en planta som fanns i nästan alla kassar: det var en planta av stockros. Hoppas att de rotar sig väl; det får vi se nästa år!

Nöjda  med det vackra i parken som vi fick uppleva, trådde vi hemfärden. Hoppas att vi alla hade en trevlig sommarresa!  

Text: Pia-Marita Roimola. Foto: Solveig Rosenblad