Februarimötet den 15.2 2018
Det kunde höras fågelsång från snåren då vi kom till mötet men vintern höll ännu greppet med snö och – 3 grader. Ordförande Pia Marita Roimola hälsade 24 medlemmar välkomna med tänkeord. Ingvar Kamprad har sagt:” Den som sover gör inga fel”. Efter allsången ”Du gamla du fria” serverade medlemmar från Svartbäck och kyrkobyn kaffe och te med gott bröd till. Tack!
Nu gavs ordet till Seija Mäkelä som berättade om den på Mogenpört verksamme konstnären Jon Esti, född 1887 och avliden 1955. Han var bosatt i en otillgänglig stuga som också vara ateljé. Det var besvärligt att transportera ved och varor från butiken, men han var mycket fäst vid Mogenpörts natur. Seija berättade att det knappast fanns en stubbe eller bergknalle som inte Jon Esti målat och ramat in. Jon Esti målade också porträtt. Jon Esti var flitig i sin atelje; om det var ont om pengar betalades det med tavlor istället. Han var en tusenkonstnär - om något behövde lagas eller göras, så kunde han hjälpa. Förutom målningar gjorde konstnären också etsningar av bland andra Jean Sibelius.
Ett märkligt samband avslöjades. Irma Roitto som också är hemma på Mogenpört hade träffat Jon Esti och stått modell för honom. Nästan ska vi kanske ändå säga. Konstnären målande en tavla ”Dansande flicka” och Irma Roittos händer var modell hur en flickas händer rör sig i dans.
Vi fick uppleva ett intressant porträtt av en skapande konstnär. Tack Seija för en livfull framställning. Tack också till Irma för inblicken i hur det kunde vara som modell för Jon Esti. Varma applåder!
Ragnar Öst läste några mötesprotokoll som godkändes. En diskussion tog vid om de problem i vardagen som den snabba utvecklingen inom data och digitalisering för med sig. Arno Wirzenius väckte frågor om hur t.ex. bankärenden nu sköts då bankfilialer läggs ned? Detta tål att begrunda och kanske också sägas ifrån om. De som byggt upp landets välstånd sätts nästan på undantag! – Lotteriet kom och i vanlig ordning tog vinsterna vägen till det runda bordet. Därifrån kunde ändå höras en suck: Alla andra vid det här bordet fick två vinster var, men jag fick bara en… Detta samtidigt som andra bord nästan helt blev utan vinster…
Nu kunde sammanställningar av gruppbilder som var med till januarimötet överblickas då de var sammanställda på pappskivor.
Med allsången” Vem kan segla förutan vind” var det dags samla ihop vinsterna och pick pack. Se upp för halkan på hemvägen!
Ordförande Pia Marita Roimola önskade välkommen till oss 23 medlemmar, som trotsat kylan på – 10 grader och halkan. Visdomsordet för dagen var:” Det är aldrig försent att få minnen.” Kaffe och te med tillbehör stod medlemmarna från Mogenpört för. Det smakade gott och värmde: tack! Allsången ”Sov du lilla videung” lät bra. Våren kan inte vara långt borta. Dags nu för årsmötesförhandlingar:
ÅRSMÖTET 15.3 2018
§1. Årsmötet öppnades
§2. Som ordförande för mötet utsågs Pia Marita Roimola med Ragnar Öst som sekreterare. Protokolljusterare som vid behov fungerar som rösträknare: Pipsa och Osmo Koivula.
§3. Konstaterades att mötet var stadgeenligt sammankallat(hemsidan, Nya Östis och Pyttisbladet) och beslutfört.
§4. Föredragningslistan godkändes.
§5. Verksamhetsberättelsen för verksamhetsåret 2017 lästes upp av Ragnar Öst och godkändes. Föreningens bokslut lästes upp av kassör Birgit Ståhl och godkändes. Verksamhetsgranskarnas (Solveig Rosenblad och Anna Lisa Lönnberg) rapport upplästes. Denna förordade att styrelsen måtte beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2017.
§6. Bokslutet fastställdes och redovisas skilt. Ansvarsfrihet för styrelsen för verksamhetsåret 2017 beviljades.
§7. Personval för verksamhetsåret 2018:
Ordförande: Pia Marita Roimola, som också är resekoordinator.
§8. Styrelsens sex medlemmar är: Viceordförande Irma Roitto, Sekreterare: Ragnar Öst, Ove-Erik Ståhl, Sonja Renlund, Gunvor Stenvall och Louise Pohjola.
Suppleanter i styrelsen är två: Estrid Pellas och Max Knapas(ny).
Kassör utanför styrelsen är Birgit Ståhl.
Verksamhetsgranskare är Solveig Rosenblad och Anna Lisa Lönnberg med ersättarna Inge Backman och Seija Mäkelä.
§9. Medlemsavgiften har varit 20 € med mötesavgiften (kaffe/te + 2 lotter) 4 €. Mötet beslöt att ingen ändring av dessa görs.
§10. Sekreterare Ragnar Öst läste upp verksamhetsplanen som godkändes.
§11. Eventuella övriga ärenden: Arno Wirzenius hade sänt en skrivelse till Caroline Sandström vid institutet för de inhemska språken. Det handlar om dialekterna i Pyttis och svaret var uppmuntrande. Detta med dialekterna är det skäl att återkomma till; kanske i samband firandet av Svenska dagen och även annars.
Sommarresans mål i år: Kanske Helsingfors?
Aprilmötet den 19.4 får besök av fysioterapeut Seidi Karlsson, som berättar om hälsa och motion.
§12. Årsmötet avslutades.
Bilden visar rusning för att betala medlemsavgiften
Aprilmötet den 19.4 2018
Ordförande Pia Marita Roimola hälsade 25 personer varmt välkomna, speciellt dagens föredragshållare fysioterapeut Seidi Karlsson. Som dagens klurighet gav oss Pia Marita följande: Lille Kalle var med sin pappa i simhallen. I bubbelbadet såg han några äldre herrar bada. ”Pappa, pappa, där borta kokas gamla gubbar!”. Allsången ”Vi gå över daggstänkta berg” passade bra för nu var det vår där utanför fönstren. Dags för kaffe eller te med gott tillbehör som Broby – Västerby stod för. Tack. En del information samt uppläsning av årsmötets protokoll, innan ordet gavs till Seidi Karlsson. Hon hade valt att berätta för oss om motion och hälsa. På ett trivsamt sätt fick vi mängder av värdefull information. Insikten om vilken enorm betydelse motionen har för hälsan och välbefinnandet har på senare tid dramatiskt ökat. Kroppen börjar åldras redan då vi fyller 20 år. Muskelmängden minskar, benbyggnaden försvagas. Också kroppslängden minskar med i medeltal 2 cm på 10 år. Fettprocenten ökar. Detta kan motverkas genom mer eller mindre enkla knep. Om man sitter t.ex. framför TV:n eller datorn är det bra att varje halvtimme resa sig upp och stå en stund, kanske gå en liten sväng till brevlådan. Vår balans påverkas av ett organ i örat, av vår syn och av vår muskelkontroll. Ett bra test är att stå på ett ben i trettio sekunder och sedan stå lika länge på det andra benet. En störning av balansen uppkommer om en liten del i örats balansorgan lossnar. Det är obehagligt men hälsocentralen ger behändigt hjälp. Nerverna åldras inte men impulserna förmedlas långsammare. Också här kan man öva. Borsta tänderna med ”fel” hand. Dans är en utmärkt och trevlig form av motion. Seidi gav tipset att göra något avvikande: Man kan åka en skidtur och samtala med dem man möter och förstås också umgås med bekanta. Vid fyllda 65 år bör man gärna ta upp styrketräning som kan vara trädgårdsarbete eller sträcka ut sig hängande en stund i en stege. Maten är viktig, grönsaker, fisk, mörk choklad… Man bör minnas att dricka tillräckligt. För en aktiv person 2 liter/ dag och för en inaktiv i alla fall ½ liter/dag. För mycket vatten kan ge saltbrist. D-vitaminer behövs under den mörka årstiden. Ja nog finns att lära och begrunda men det får bli där hemma! Seidi satte nämligen oss alla att gymnastisera med olika nyttiga sträckningsrörelser! Nu var vi nog rätt slut och Seidi slutade också. Ett varmt tack med ett blomster från ordföranden och varma applåder. Vi hade fått lära oss mycket nyttigt om den viktiga hälsan. Tack Seidi och varma och tacksamma applåder.
Innan lotteriets dragning skedde sjöngs som allsång ”Vårvindar friska…”. Majmånadens möte sker i form av en utedag som hålls torsdagen den 24 maj kl. 11 vid Sagitta på Lököre. Nu fördelades lotteriets vinster och det skedde ovanligt rättvist.
Dags att gå hemåt och längs vägen njuta av vårens vaknande fågelsång.
Majmötet den 24.5 2018
Utedag, sol, 24 grader i luften med en svalkande bris; vädret blev med beröm godkänt av de 24 medlemmar som samlades i Lököre på Sagittas terrass. Ordförande Pia Marita Roimola hälsade välkommen och snart stämdes upp i allsången ”I sommarens soliga dagar”. Kaffe eller te serverades med läcker laxsmörgås och därtill en kaka till påtåren. Det smakade mums! Dags att presentera sommarresans detaljer: Start från kyrkobyns ABC kl. 9. Bussens styrs till Helsingfors där guide hoppar ombord. Många är vi som rör oss i huvudstaden men det finns mycket att lära om staden. Lunch intas på restaurang Fazer. Bussen kör sedan till Överby trädgårdsskolor med möjlighet att beundra växtligheten och att titta in i gårdsbutiken. Hemåt till kvällen.
Nu började frågesporten, där varje bord fick ett papper med frågor och ett svarspapper. Det handlade om vyer från Pyttis, ugglor, fjärilar och fåglar. När sedan svaren genomgicks konstaterades att kunskapsnivån är hög. En häger kom samtidigt flygande över oss, kanske en kritik av att hägern inte fått plats bland frågorna denna gång?
Ragnar Öst informerade i korthet om att dagen efter vårt möte, fredagen den 25.5 2018, tas EU:s nya dataskyddsförordning GDPR i bruk. Detta kommer att behandlas vid ett styrelsemöte i höst.
Lotteriet kunde börja. Nu fanns flera runda bord och vinsterna fördelades rättvist mellan både de runda och de fyrkantiga borden. Allsången ”Den blomstertid nu kommer” passade mycket bra när vi bröt upp och önskade varandra en skön sommar.
Septembermötet den 20.9 2018
Ordförande Pia Marita Roimola hälsade 21 medlemmar hjärtligt välkomna med tänkvärda ord. Man hinner om man inte brådskar på.- " I sommarens soliga dagar", stämdes upp som allsång. Kaffe/te med gott bakverk bjöd Kyrkbyn-Svartbäck på. Tack! - Mötesförhandlingar stod i turen. Sekreterare Ragnar Öst läste upp protokollen från april- och majmötena, som godkändes. Ragnar Öst informerade sedan om Dataskydds-förordningen som gäller från den 25.5 i år. Denna behandlades på styrelsemötet den 27.8 2018 och nu informerades föreningens medlemmar om vad denna förordning för med sig. - Ordet blev fritt att berätta om den gångna sommarens upplevelser. Vi fick höra om resor till Estland,om färgning av garn med hjälp av svampar, några hade varit i Stockholm, en kusinträff i Österbotten hade varit lyckad. Någon hade besökt barndomens uppväxtmiljöer. Vår förenings sommarresa till Helsingfors var en succé. Sommaren var detta år enorm! Somliga hade njutit av hettan medan andra hade dragit sig tillbaka till skuggan inomhus.
Det har förekommit diskussioner om vår förening borde delta i frågesporten för pensionärer. Ragnar Öst läste upp ett smakprov på frågor från tidigare års uttagningstävlingar. Trots att rätta svar kom från många håll,konstaterades att vi i år inte får ihop ett lag. Men kanske nästa år?
Dansholmen hade i år varit en så fin upplevelse att man önskar att den skulle återkomma varje år.
Lotteriet gav denna gång vinster med millimeterrättvisa! – I allsång stämdes upp ”Vi gå över daggstänkta berg”. Vi påminde oss själva om att mer allsång bjuder Kotka Damkör på i Moborg nu på söndag 23.9 kl. 16. – Ute var det ännu sommar men det blåste. Ja men i medvind går hemfärden behändigt!
Oktobermötet den 18.10 2018
Novembermötet den 15.11 2018
Det var grått och blött väder då 20 medlemmar samlades till månadsmöte. Ordförande Pia Marita Roimola hälsade oss välkomna med visdomsordet: Goda grannar är bra att ha och bli vän med. Bor man ensam är det en trygghet att grannen tittar till att ljuset lyser som det brukar hos den andre. – Efter den lyckade allsången ” Ljuvliga ungdom” var det dags för stupakakkun, alltså gräddtårtan, riktad till de medlemmar som i år fyller år som slutar på noll eller fem. Kaffe eller te med gott bröd bjöds det dessutom av Broby- Västrerby-borna. Tack det smakade gott! Mötesförhandlingarna bestod av att Ragnar Öst läste protokollet för oktobermötet. Julmiddagen hade stött på oväntade problem och har därför flyttats fram till tisdagen den 4.12 kl. 10.30. Som vanligt i möteslokalen i Broby Församlingshem. Medtag då gärna vykort med djurmotiv. Om julkrubba hittas så tag gärna med den som julpynt. Lucia har lovat komma. Priset är 20 € som betalas i samband med julmiddagen.
Vid förra mötet skrev var och en ner sin favoritsaga på en papperslapp. Nu hade Pia Maria Roimola tittat närmare på lapparna. Det var många olika sagor. Ofta rörde de sig om vad som är gott och ont. Somliga sagor gick tillbaka till 1300-talet men de flesta kom ändå till på 1800-talet. Zackarias Topelius med ”Hallonmasken” samt ”Björken och stjärnan”. Bröderna Grimm med tyska folksagor så som ”Hans och Greta” och ”Snövit och sju dvärgar”. ”Törnrosa”, ”Askungen”. Från Norge kommer ”Bockarna Bruse” år 1840. ”Tre små grisar” är en brittisk folksaga från1880-talet. H.C. Andresen med ”Kejsarens nya kläder” och ”Flickan med svavelstickorna”. Yrjö Kokko skrev år 1944 under brinnande krig sagan om ”Pessi och Illusio” som ingick i barnens jultidning. Sagan om ”Doktor Mullvad och rabarberbladet” visade sig vara en saga som Max Knapas mamma berättat som god natt saga i barndomen. Max berättade den ljuvliga sagan och lovade att skriva ner den på papper. Om att uppleva världen sittande på det rabarberblad som doktor Mullvad drog efter sig.
Dags för en kortare frågesport. Ragnar Öst plockade fram sex frågor. Det var bara att ropa svaren och de kom nästan som från apotekarens hylla.
Lotteriet gav generöst vinster åt varje bord. - Efter julmiddagen är följande möte torsdagen den 17. 1 2019 kl. 10. – Efter att ”Nu går sista visan” sjungits, var det dags för kappor och paletåer och ta sikte på hemmets strand.
Decembermötet den 4.12 2018
I regntungt väder med smältande snö samlades 24 medlemmar till julmötet. Från skolan i Svartbäck kom Lucia med stort följe under ledning av lärare Sofia Holmkvist. Ljusdrottningen med tärnor och stjärngossar framförde de vackra och kära sångerna till ackompanjemang av piano och fiol. Innan lucia kom hade vi fått njuta av vacker dragspelsmusik. Ordförande Pia Marita Roimola bad att gästartisterna presenterade sig och det gick galant. Kassör Berit Ståhl tackade de duktiga artisterna med påsar med godsaker och bjöd in dem på saft och pepparkakor.